Czym są komory chłodnicze i gdzie znajdują zastosowanie

Chłodnictwo jest działem techniki, który odpowiedzialny jest za odprowadzanie ciepła ze środowiska, schłodzonego w celu otrzymania i utrzymania temp. niższych od ciepłoty otoczenia. Maksymalne zastosowanie odnajdziemy w utrwalaniu żywności. 

Komora chłodnicza to zamknięta przestrzeń otoczona przegrodami o dużej izolacyjności cieplnej oraz paroszczelności, w której utrzymywana jest stała temperatura zgodnie z wymaganiami dotyczącymi przechowywanych produktów. 

W zależności od zachowywanych temperatur, komory dzielą się na:

    • komory chłodnicze – zakres temperatur 0 do +10C

    • komory mroźnicze – zakres temp. -5 do -25C

    • komory morźnicze głębokiego mrożenia – temp. ok. – 30C

    • komory z atmosferą kontrolowaną. 

Komory mroźnicze to wysokiej klasy rozwiązania dedykowane do przechowywania produktów świeżych, mrożonych w określonych temperaturach. 

Komora chłodnicza zaopatrzona jest w chłodnię i agregat chłodniczy, które są w stanie zredukować i utrzymać niezmienną temperaturę we wnętrzu. 

W zależności od warunków technicznych budynku oraz poszczególnych wymagań możemy wyszczególnić komory murowane wolnostojące, modułowe, wykonane z płyt poliuretanowych oraz montowane całościowo we wnętrzu budynku. Z uwagi na wymogi bezpieczeństwa materiał, z którego zrobione są komory chłodnicze charakteryzuje się bardzo dużą odpornością na ściskanie i gnicie, bezwonnością, ognioodpornością a także statecznością chemiczną. Jest on również bezproblemowy do utrzymania w czystości oraz, a także pozwala na utrzymanie wysokich wymogów sanitarnych.  

Komory chłodnicze stosuje się m.in. w zakładach produkcyjnych, przetwórniach oraz składnicach jarzyn, restauracjach a także w placówkach medycznych. 

Urządzenia te tworzą także niezbędny kawałek mechanizmu samochodów-chłodni, czyli pojazdów służących do transportu żywności, leków a także innych preparatów chemicznych. 

Warunki, jakie muszą być zapewnione w chłodni, są zależne od rodzaju przechowywanych w niej wytworów. Temperatura wymagana w chłodni może też być zależna od spodziewanego okresu umieszczenia, a również od tego, czy będzie przwechowywany świeży produkt, który następnie będzie zamrożony.

Komora chłodnicza składa się nie tylko ze ścian, podłogi, sufitu i drzwi. Jest to szereg rozwiązań technologicznych, które mają nacelu zdołać zachować odpowiednią temperaturę we wnętrzu urządzenia. W komorach należy także utrzymywać odpowiedni poziom wilgotności i intensywność przepływu powietrza. 

Jak działa agregat chłodniczy?

Agregat chłodniczy jest punktem centralnym każdej komory chłodniczej. Jest to urządzenie mające na celu chłodzenie płynu procesowego. Może składać się on z pojedynczego urządzenia typu Monoblok, a także kompleksowej kompozycji typu split składającej się z agregatu, chłodnicy i instalacji łączącej oba urządzania. Agregaty chłodnicze można spotkać dokładnie tam, gdzie obniżona temperatura jest niezbędna do przechowywania towarów lub zachowania ściśle ustalonych założeń. Funkcjonowanie agregatu chłodniczego zbliżone jest do pracy pozostałych urządzeń chłodniczych jak np. klimatyzacji. Oparte jest ono na kompresji lub absorbcji pary. Cały przebieg rozpoczyna się w pierwszym podzespole, czyli parowniku, gdzie panuje niska temperatura oraz równocześnie niskie ciśnienie, krąży freon, czyli czynnik chłodniczy. Na początku znajduje się on w stanie ciekłym, jednak pobierając energię cieplną od produktów znajdujących się we wnętrzu komory chłodniczej zaczyna parować. Agregat zasysa czynnik chłodniczy i zwiększa ciśnienie, oraz podwyższa temperaturę. Następnie zostaje przetransportowany do skraplacza, gdzie rozpoczyna się proces jego skraplania. Tym oto sposobem oddaje on nagromadzoną dotychczas energię. W momencie, w którym czynnik roboczy przeniesie się ponownie do stanu ciekłego jest transportowany do tzw. zaworu dławiącego – zadaniem tego elementu jest obniżenie ciśnienia płynu, a w związku z tym znaczne obniżenie jego temperatury. W chwili, w której czynnik chłodniczy powtórnie zostaje przeniesiony do parownika cykl chłodzenia zaczyna się od początku. 

Chłodnictwo przemysłowe – zarys historii 

Pierwsze zastosowanie komór chłodniczych sięga czasów zamierzchłych. Do przechowywania żywności stosowano rozpadliny wydrążone w lodzie ewentualnie śniegu. Już wtedy próbowano w ten sposób przedłużyć świeżość posiadanych wyrobów. W historii ludzkości woda w postaci lodu znajdowała przez długi okres czasu zastosowanie. Właściwie lodem posługiwano się do połowy XX wieku, a i dzisiaj lód jest stosowany w składach chłodu. 

Początkowe lata dwudziestego wieku to przede wszystkim chłodnictwo przemysłowe bazujące na takich czynnikach jak amoniak a okresowo dwutlenek węgla. 

Chłodnictwo przemysłowe daje rozwiązania dla wielu branż na całym świecie. Pomimo iż kojarzy się przede wszystkim z chłodniami i mroźniami, ma do zaoferowania o wiele więcej zróżnicowanych rozwiązań, których zadaniem jest sprawienie ustalonych warunków do magazynowania produktów a także realizacji wskazanych procesów przemysłowych. 

Chłodnictwo przemysłowe to także systemy, które są wykorzystywane w obiektach użytkowych i komercyjnych. Coraz to większa różnorodność systemów chłodniczych decyduje o tym, że branża chłodnicza ciągle się rozwija. 

Porównywalnie jak w innych branżach, również w chłodnictwie przemysłowym coraz większą wagęuwagęzwraca się do rozwiązań przyjaznych dla środowiska naturalnego. Rozwiązania te odznaczają się wysoką skutecznością, równocześnie ograniczając popyt na energię lub korzystają z odnawialnych źródeł energii. Z roku na rok chłodziwa stosowane w układach chłodzenia szaf chłodniczych odznaczają się coraz to mniejszą szkodliwością dla otoczenia a w przyszłości mają zostać zastąpione przez naturalne czynniki chłodnicze. 

Jaki jest koszt budowy komory chłodniczej?

Faza projektowania komory chłodniczej jest podstawą skuteczności przyszłej instalacji. Również od tego w jaki sposób będzie zaprojektowana instalacja do mroźni zależy jej finalny koszt. Zależnie od rodzai produktów należy zdecydować się na odpowiedni rodzaj konstrukcji, który zapewni najlepsze warunki do magazynowania. 

Najważniejszym czynnikiem, który przesądza o koszcie budowy komory chłodniczej jest wielkość pomieszczenia oraz,a także jego przeznaczenie. Następnym czynnikiem, który ma wpływ na koszt jest poziom temperatury jaki ma być zapewniony w pomieszczeniu. Ważne jest tu dopasowanie produktywności agregatu chłodniczego, który pozwoli uzyskać stałą temperaturę powietrza. Równie istotne jest miejsce w którym zostanie zamontowana chłodnia. Należy bowiem uwzględnić grubość ścian, których funkcja to efektywnie odseparowywać zewnętrzną temperaturę od tej, która panuje w chłodni. Warstwa izolacyjna oraz to jaka zostanie wybrana w głównej mierze w nim magazynowane. Stopień zaawansowania konstrukcji oraz niezbędna moc, która ma wychłodzić powierzchnię użytkową, a także jej wyposażenie np. meble chłodnicze to kolejne czynniki, które będą mieć wpływ na cenę montażu chłodni.