Odkąd człowiek zapanował nad chłodem i zaczął je wykorzystywać do magazynowania żywności, jego los znacznie się poprawił(o). Produkty o krótkim terminie spożycia jak produkty mleczne czy mięso potrzebują odpowiednich warunków termicznych. W przeciwnym razie się przeterminowują. Dziś w każdym domu można spotkać lodówki czy chłodziarki. W dużej ilości pomieszczeniach(ń) montuje również klimatyzację. A to tylko niektóre z zastosowań chłodnictwa. W poniższym tekście postaramy się zaprezentować przeszłość i teraźniejszość systemów chłodzenia. Zapraszamy na przegląd urządzeń chłodniczych.
Jak wyglądały początki chłodnictwa?
Wpływ warunków termicznych na długość przydatności żywności znany jest od zamierzchłych czasów. Ludzie pierwotni wykorzystywali jaskinie do przechowywania swoich łupów. Tam gdzie klimat był chłodniejszy spiżarnią były doły. Lód z resztą do dziś jest używany do różnych rozwiązań.
Gdzieniegdzie o lód nie było łatwo. To zainspirowało, początkiem XIX wieku, naukowców do prac nad upowszechnieniem dostępu do chłodu. Dzięki temu ludzie mogą ich używać w sposób dla nich wygodny. Pierwsze urządzenia chłodnicze działały na zasadzie absorpcji. Dzięki wprowadzeniu(e) właściwego(j) elementu do maszyny dostawało się substancję o niskiej temperaturze.
Przez lata zaczęto projektować nowe technologie chłodzące. Branża ta rozrosła się w szybkim tempie. Po latach okazało się, że część substancji wykorzystywanych w maszynach chłodzących jest szkodliwa dla życia ludzkiego oraz środowiska. Na szczęście nowe technologie dają szansę budować urządzenia nieszkodliwe dla klimatu.
Jakie branże korzystają ze zdobyczy chłodnictwa?
Chłodnictwo to dosyć szerokie pojęcie. Błędem byłoby zawężanie jej tylko do przechowywania żywności i utrzymywaniu jej w niskich warunkach termicznych. Oczywiście, że to pierwsze skojarzenie – przecież każdy posiada w domu lodówkę.
Ale jest to tylko kropla w morzu realnych zastosowań chłodnictwa. Gdy wspominamy o przemysłowym, wielkoskalowym przechowywaniu produktów do akcji wkraczają rozległe systemy urządzeń chłodniczych. Utrzymanie ujemnej temperatury w chłodni stanowi duży wysiłek energetyczny, którym zarządzają szyte na miarę aplikacje. Coraz więcej jest w tym informatyki.
Także ustawienie temperatur(ą)y wewnątrz danych pomieszczeń to aspekt chłodnictwa.
Ponownie – w przypadku pojedynczych budynków nie wydaje się to skomplikowane. Schody zaczynają się, gdy klimatyzacja musi być rozszerzona duże budynki. Mowa tu o blokach mieszkalnych, biurowcach czy szpitalach. W środku takich budynków każde(y) mieszkanie żyje swoim życiem. Jedni potrzebują chłodu, inni ciepła. W związku z tym klimatyzacja musi być doprowadzona wszędzie, podobnie jak systemy sterujące. Całość ustawia odgórnie, dając przy tym możliwość indywidualnego dostosowywania temperatury pracownikom wnętrz.
Co więcej chłodnictwo jest użyteczne w sektorach zajmujących się nowoczesnymi technologiami. Niejednokrotnie na pewnym etapie procesu twórczego niezbędne jest schłodzenie danych półproduktów. Klimatyzacja jest istotnym ogniwem funkcjonowania serwerowni – obciążone zadaniami dyski szybko się nagrzewają – by prawidłowo działały potrzebują czynnika łagodzącego symptomy nagrzania.
Dbanie o systemy(ów) chłodnicze(ych)
Wszystkie używane przez nas systemy wymagają pielęgnacji. To w jaki sposób o nie dbamy rzutuje na czas działania sprzętu. W związku z tym może być opłacalnym dbanie o systemy chłodzące na bieżąco. Na rynku istnieje wielu fachowców, którzy wykonują przegląd instalacji chłodniczych dla osób fizycznych i dla firm.
Podobnie jak przy samochodzie – regularny przegląd instalacji chłodniczych może nam pokazywać potencjalne usterki. Daje to możliwość szybkiego reagowania. Wydłuża też czas efektywnej pracy systemów niezależnie od ich przeznaczenia.